De Nederlandse kampioenschappen 2013 de ‘Zondag’

Ruud Bosch ontving een terechte gele kaart tijdens zijn mixdubbel met Selena Piek

In het Topsportcentrum van Almere was het vandaag halve finale en finaledag om de nieuwe Nederlandse Kampioenen van 2013 aan te kunnen wijzen. De halve finales zagen er op papier zeer aantrekkelijk uit en dat deed me mede besluiten om mijn zondag ritueel vaarwel te zeggen om erbij te kunnen zijn. De eerste halve finales waren de mixdubbels tussen de koppels Ruud Bosch en Selena Piek tegen Robin Tabeling en Myke Halkema en Jacco Arends en Ilse Vaessen tegen Jorrit de Ruiter en Samantha Barning.

Het koppel Robin Tabeling en Myke Halkema viel me op door hun verrassend goede spel en bij Bosch/Piek zag je duidelijk dat het in het begin eigenlijk allemaal niet zo lekker liep! Het negatieve hoogtepunt van de wedstrijd was dat Ruud Bosch volledig uit zijn plaat ging omdat de scheidsrechter in zijn ogen tot driemaal toe ten onrechte de serviceontvangst van Selena Piek afkeurde. Ruud bleef maar mekkeren tegen de scheidrechter, wat hem uiteindelijk een gele kaart en applaus van het aanwezige publiek opleverde. Selena Piek was hierdoor duidelijk van slag en het koppel Bosch/Piek verspeelden daardoor mede de 2 game. In de 3e game herpakten Selena en Ruud zich weer en werd ieder punt met een beetje intimiderend geschreeuw naar de tegenstanders gevierd. Een beetje jammer dat deze wedstrijd niet met meer respect naar de tegenstanders toe uitgespeeld werd. 

Jorrit en Samantha onthutst nadat een geslagen winner toch nog via de netband terugkwam

De tweede mixdubbel leverde een daverende verrassing op. Kwalitatief was het een draak van een wedstrijd, echter het was wel spannend. Na de eerste gamewinst van 21-14 voor Jorrit de Ruiter en Samantha Barning leek er voor het eerste geplaatste koppel geen vuiltje aan de lucht en bij een stand van 16-13 in de 2e game leek het erop dat de wedstrijd alleen nog maar even uitgespeeld moest worden. Niets was minder waar, de badmintonmachine van Jorrit en Samantha begon te haperen en dat kostte Jorrit en Samantha uiteindelijk de 2e game. In de 3e game was het tij geheel gekeerd, Jacco Arends en Ilse Vaessen startten meteen met een voorsprong en die hebben ze de gehele game niet meer afgegeven, uitslag 21-14, 23-25 en 15-21. 

Lisa Malaihollo gaf aan dat ze wel eens beter tegen Jie gespeeld had.....

Na de mixdubbels waren de enkelspelen aan de beurt. De singles van Soraya de Vische Eijbergen tegen Patty Stolzenbach, Hans van Os tegen Eric Pang en Yao Jie tegen Lisa Malaihollo vielen wat tegen. Het niveau verschil was te groot. Ook bij de vrouwendubbel halve finales kwam het publiek niet aan zijn trekken. De koppels Selena Piek/Iris Tabeling en Samantha Barning/Eefje Muskens waren gewoon een klasse apart.

 Erik Meijs met één van zijn toverballen

Het enkelspel van Dicky Palyama tegen Eric Meijs leverde een spectaculaire eerste game op. Erik Meijs trok alle registers uit de kast en haalde de onmogelijkste ballen en kwam ook met haast onmogelijke oplossingen. Wat ik me tijdens de eerste game wel begon af te vragen was, hoe lang onze Erik dit vol zou houden en of hij niet te onbezonnen met zijn krachten om aan het springen was? Dicky bleef namelijk opmerkelijk rustig spelen en sloot ondanks het Meijs vuurwerk de eerste game met 21-15 winnend af. De tweede game was zoals verwacht van een heel ander kaliber. Het kruit van Erik was verschoten en zijn slagen werden onzuiver en de snelheid was uit de wedstrijd verdwenen. Dicky had geen kind meer aan Erik en won verdiend met 21-6 ook de tweede game. 

Nu waren de mannendubbels aan de beurt. Robin Tabeling en Russell Muns gingen het opnemen tegen het Van Zijderveld koppel Justin Teeuwen en Lester Oey. In deze wedstrijd was eigenlijk weinig krachtverschil en beiden teams zouden het verdienen om een plek in de finale op te eisen. Voor Robin Tabeling was het jammer dat ook deze halve finale voor hem het eindstation van de Nederlandse kampioenschappen werd. Samen met Russel Muns maakte dit duo tegen Justin en Lester net iets te veel fouten dat uiteindelijk tot een nederlaag leidde. 

Jelle Maas en Jacco Arends zullen van de wedstrijd tegen Koen en Ruud wel het "Zijn we er toch weer ingetrapt" gevoel aan overgehouden hebben

De tweede halve finale mannendubbel zou volgens mijn verwachtingspatroon de topper van de zondag moeten worden. Jacco Arends en Jelle Maas, de winnaars van de Swedish International namen het namelijk op tegen Koen Ridder en Ruud Bosch. Bij het binnenkomen van het duo Bosch en Ridder kreeg ik al geen goed gevoel over de bodylanguage van de oud kampioenen. En helaas werd mijn gevoel bewaarheid. Wat stonden Ruud en Koen onverschillig op de baan en wat maakten zij in de eerste game veel onnodige fouten. Met name Koen tsjokte lusteloos over de baan alsof het hem niets interesseerde. Ik hoopte maar dat er niemand van het NOC*NSF deze wedstrijd zou aanschouwen, want het zou hen alleen maar de bevestiging hebben geven dat zij terecht de stekker uit de badmintonsubsidie hadden getrokken. Wat mij eigenlijk het meest frustreert, is dat deze zeer getalenteerde Haarlemmer bijna alles terug kan slaan wat er op hem afgevuurd wordt. Hij kan briljant badmintonnen, maar waar die ‘non performing’ houding vandaan komt? Joost mag het weten? 

Na de eerste game van Jelle en Jacco verloren te hebben, leek het tempo nog verder omlaag te gaan en begon het voor het publiek een slaapverwekkende vertoning te worden. Bij 11-8 voorsprong werd er om de fysiotherapeut gevraagd omdat Koen last van zijn knie had. Martin ter Plegt keek er even naar en voelde aan de plek des onheils, maar Koen kreeg de bevestiging dat hij gewoon door kon spelen. Ruud en Koen wonnen vervolgens de tweede game. In de 3e game leek het erop dat Bosch en Ridder eindelijk warm geworden waren en kwamen op een voorsprong van 9-2 te staan, Jacco en Jelle waren redelijk uit hun spel geraakt en hun goede spel kwam eigenlijk ook niet meer terug. Zij verloren de 3e game met 21-16. 

De Finalepartijen 

Ruud Bosch en Selena Piek winnen nipt van Jacco Arends en Ilse Vaessen

Van alle finalepartijen waren eigenlijk de mixdubbel en het vrouwendubbel de knallers van de dag. De mixdubbel was van zeer hoog niveau. Deze werd gespeeld door Selena Piek/Ruud Bosch tegen Jacco Arends en Ilse Vaessen. Als de toekomstige mixen zo gespeeld gaan worden als vandaag dan kunnen we van dit speltype nog heel veel gaan genieten. Al de vier de spelers waren op sommige momenten briljant. Jacco haalde de moeilijkste ballen terug en Ilse sloeg soms fluitend de smash van Ruud terug. Ook Selena had zeer goede momenten, waardoor deze mixdubbel vandaag een groot spektakel stuk werd. Ruud was in deze partij ook helemaal herboren en sloeg om de havenklap keiharde winners. Eigenlijk had het gelijk moeten eindigen, maar we weten het allemaal, er kan maar één de winnaar zijn. Ruud en Selena wonnen uiteindelijk met 19-21, 21-19 en 22-20 

De beste vrouwendubbelspelers van Nederland

In het vrouwendubbel was er ook een titanenstrijd tussen de twee beste vrouwendubbels, die Nederland thans tot zijn beschikking heeft. Selena Piek en Iris Tabeling speelden hun finale tegen Samantha Barning en Eefje Muskens. Menig mannendubbel in Nederland zou een slechte hebben om van één van deze koppels te winnen. Van elkaar winnen bleek ook vandaag lastig. De wedstrijd ging vandaag weer in 3 games en Samantha en Eefje kwamen vandaag als winnaars uit de bus, zij versloegen Iris en Selena met 13-21, 21-13 en 21-18 

Dicky Palyama en Eric Pang, de beste mannenenkelspelers van Nederland

Het mannenenkelspel tussen Dicky Palyama en Erik Pang was deze keer niet zo’n spektakel als de andere jaren. Dicky kwam met name in de tweede game te kort en gaf al snel de pijp aan Maarten. Ook gaf Dicky aan dat dit zijn laatste NK geweest is en dat betekent dat hij het negenvoudig kampioenschap met Rob Ridder blijft delen. Erik behaalde dit weekend door zijn overwinning zijn 5e achtereenvolgende titel in het enkelspel. In een interview gaf Dicky aan dat hij voor de Tsjechische Bond de selectie gaat trainen tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Yao Jie en Patty Stolzenbach de beste vrouwenenkelspelers van Nederland

Het vrouwenenkelspel tussen Patty Stolzenbach en Yao Jie kreeg ook een verrassende start. Patty nam een voortvarende voorsprong; 13-7 en 16-12, echter Jie kwam knap terug en won de eerste game met 22-20. De tweede game werd voor Jie een beetje een formaliteit, het werd 21-8 en Jie haalde alweer haar negende titel binnen.

De beste mannendubbelspelers van Nederland

Gelukkig kreeg het publiek in de finale een ander optreden van het mannendubbel te zien dan in de halve finale. De spanning van het moeten winnen was duidelijk bij Bosch en Ridder weg en Lester Oey en Justin Teeuwen moesten hun stinkende best doen om in beide games boven de tien punten uit te komen.  Het werd uiteindelijk 21-12 en 21-11 voor Koen Ridder en Ruud Bosch en toch ook een heel knappe prestatie van het van Zijderveld duo dat ze in de finale gestaan hebben! Voor alle Nederlandse kampioenen klik je HIER                      

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter